Posted by: Kovács Péter | April 6, 2009

Németország: több millió munkahely kiszervezhető

Egy tanulmány szerint Németországból elméletileg akár 11 millió munkahely is külföldre telepíthető lenne. Különösen veszélyeztetettek a magas szakképzettséget igénylő munkák, amelyek a korszerű információtechnológia segítségével szinte bárhol elvégezhetők.

A Welt am Sonntag a kieli IfW kutatóintézet vizsgálódásaira alapozva azt írja, hogy Németországban elméletileg a munkahelyek 38 százaléka lenne külföldre telepíthető, 19 százalékuknál nem egyértelmű a helyzet. Különösen veszélyeztetettek a magas szakképzettséget igénylő munkák, amelyek a korszerű információtechnológia segítségével szinte bárhol elvégezhetők. Így a tanulmány készítői azt találták, hogy míg az alacsony szakképzettséget igénylő szakmáknál a munkahelyeknek csak 43 százaléka, a magas képzettséget követelőknél 53 százaléka lenne elvileg külföldre szervezhető.

Ugyanakkor a készítők hangsúlyozzák: a veszélyeztetett szakmák magas aránya nem jelenti azt, hogy a közeljövőben Németországban akár több szakma is eltűnne, mivel egyelőre több fejlődő országban nincs elegendő képzett szakember az esetlegesen kitelepíthető nénetországi munkák külföldi elvégzésére. Ugyanakkor az IfW szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy ezek, a kitelepítés szempontjából potenciálisan szóba jövő államok – így Kína, India, Brazília – gyors ütemben oktatnak magasan képzett, nyugati szintű tudással rendelkező szakembereket.

Forrás: HRPortál

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: