Posted by: Kovács Péter | April 13, 2009

Mi lesz az informatikai szolgáltatások piacával?

“A korábbi 2,6 százalékról 0,6 százalékra csökkentette az informatikai szolgáltatások európai piacának növekedésére vonatkozó előrejelzését az IDC. A recesszió után a piac lassan talál majd magára, 2010-ben is csak 2,2 százalék lesz a növekedés.

Az IDC utoljára novemberben frissítette előrejelzését, akkor azonban még 0,5 százalékos GDP-növekedés nézett ki Európában, a legújabb prognózis azonban már 2,5 százalékos csökkenésről szól, a recesszió az összes országot érinteni fogja. Az üzleti várakozások rekordmélységben vannak, ezért a szervezetek rendre befagyasztják költségeiket, ami természetesen az informatikai piacon is érezteti a hatását. Ez a bizonytalanság a tanácsadási és rendszerintegrációs tevékenységekre is rányomja a bélyegét, az IDC ezen a területen 1,4 százalékos csökkenésre számít 2009-ben.

A költségek csökkentése érdekében várhatóan sokan mozdulnak el a tevékenységek kihelyezése (outsourcing) irányába, a szektor 4,4 százalkos növekedés elé néz az idén. A szolgáltatóknak azonban meg kell majd küzdenie azzal a kettősséggel, hogy a megrendelők alacsony áron magas színvonalú szolgáltatást várnak el.

“Sok projektet el fognak halasztani, több kisebb részre darabolják őket” — vélekedik Laura Converso, az IDC szoftverekért és szolgáltatásokért felelős kutatási vezetője, aki szerint a kockázatok csökkentésével, összeolvadásokkal és a költséghatékonyság növelésével kapcsolatos projektek továbbra is zöld utat kapnak majd. Az munkaerő-igényes szolgáltatások kilátásai azonban nem túl biztatóak Converso szerint, ezen a területen a megkötött megállapodások száma és értéke is csökkenni fog 2009-ben.

Az IDC-nél úgy látják, az informatikai büdzséket a cégek annyira megvágják amennyire csak lehet, csupán a legszükségesebb üzemeltetésre költenek, a beruházások teljesen leállnak, ami a hardver- és szofverpiac mellett a bevezetési és támogatási szolgáltatások, valamint a képzések iránti is visszaveti a keresletet, előbbiek esetében 2 százalékos, utóbbinál 5 százalékos visszaesést jövendöl 2009-re az IDC.

A válságot követően egy teljesen új informatikai színtér rajzolódik ki majd a romok közül, ahol a SaaS és a cloud computing lesz az uralkodó trend. Az IDC másik előrejelzése szerint 2012-re a cloud-szolgáltatások piaca 42 milliárd dollárosra hízik. Egy közel 700 informatikai vezet megkérdezésével készített felmérés alapján leginkább a költségek potenciális csökkentése miatt számolnak a vállalatok a clouddal.”

Forrás: HWSW.hu

Tisztázzuk a fogalmakat! Mi is az a cloud computing? A Wikipedia szerint olyan informatikai megoldások összessége, melyek virtuális erőforrásokon alapulva egy szolgáltatásként jelennek meg a vásárló felé.

605px-cloud_computingsvg

Ennek gyönyörű páldája az általam is előszeretettel használt Google Docs szolgáltatás, mely teljesen ingyenesen használható és szerintem egy fantasztikusan használható dolog a mindennapi életben.

További érdekes videók a felhasználás további lehetőségeiről: http://www.youtube.com/googledocscommunity

Egyéb, ide vonatkozó fogalmak:

SaaS = Software as a Service

IaaS = Infrastructure as a Service

PaaS = Platform as a Service


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: