Posted by: Kovács Péter | April 17, 2009

A “classmate” és a Magellán oktatási programról

Budapest, 2009. március 25., szerda (MTI) – A Classmate PC informatikai program nemcsak az oktatás reformját támogatja, gazdaságfejlesztő hatása is van – mondta Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A tavaly két fővárosi iskolában két osztályban, és a Jövő Házában összesen 75, diákoknak kifejlesztett speciális hordozható számítógéppel támogatott tesztprogram az igazgató szerint sikeres volt. Ezt bizonyítja az is, hogy a digitális órákon a tanulók hiányzása egyharmadára csökkent. A tesztprogramról az Oktatási Hivatal most készíti a tanulmányt.
Gacsal József elmondta: a videofilmeken alapuló digitális tananyag sokkal jobban felkelti a diákok érdeklődését, mint a hagyományos. Hozzátette, hogy az egyszerű és apró számítógép például a portugálok tapasztalata szerint is átalakítja az egész oktatási rendszert, az iskola és a gyerek, illetve az iskola és a szülő viszonyát. A tanár minden tanulónak személyre szabott feladatokat adhat és ellenőrizheti a megoldásokat.
Az Intel által mintegy 10 millió forinttal támogatott magyar program célja is az, hogy a tanulókat felkészítsék a tudásalapú társadalomban való tevékenységre.
Az igazgató szerint a tudásalapú társadalom kiépítéséhez nem elég számítógépekkel ellátni a tanulókat, a programban a diákok korának megfelelő, testre szabott technológiát és tartalmat egyesíteni kell a tanári tudással és az internet-hozzáféréssel. Hozzátette: a program csak akkor lehet sikeres, ha a tanítókat és a tanárokat megfelelően felkészítik az új helyzetre.
Gacsal József a gazdasági előnyöket elemezve elmondta: a helyi iparágakat kezdettől fogva be kell vonni az oktatási programokba. Helyi telekommunikációs cégek, szoftverfejlesztők és tananyagkészítők működhetnek együtt, hogy olyan termékcsomagokat állítsanak elő, amelyek a diákok korához illeszkednek, elérhetők magyar nyelven, és a helyi igényekre szabottak.
A Classmate PC elnevezésű alacsony árkategóriás modellt eredetileg a harmadik világban tanuló gyerekeknek szánták, de a 2006-ban indult projekt egyre inkább a fejlettebb piacok felé fordul. Portugália írta alá eddig a legnagyobb üzletet, s mintegy félmillió gépet rendelt a gyártóktól. Az Intel a program katalizátor cége. A gépek ára, a megrendelési számtól függően bruttó 40 ezer és 100 ezer forint között van.

Csatolva található még 3 dokumentum az adatlapom “BOX.Net” szekciójában:

– Bajnai Gordon prezentációja a befektetői tanács találkozóján (2009. február)

– Magellan Projekt

– CMPC Pilot Project by Intel

Cikkek a témában:

IT Cafe , Világgazdaság , hwsw protál , iot.hu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: