Posted by: Kovács Péter | April 21, 2009

Nem minden cégnek jó a négynapos munkahét

Dunántúlon ötven vállalat nem a négynapos munkahét bevezetésével reagált a válságra. Azoknak éri meg inkább leállítani átmenetileg a teljes üzemet vagy bezárni az egyik telephelyet, amelyek sok energiát használnak.

A munkaórák számának megváltoztatása nélkül, négynapos munkahét bevezetésével áll át a korábbinál hatékonyabb munkarendre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A nyári útüzemeltetés során bevezetett intézkedéssel évi 180-200 millió forint megtakarítást érhet el a vállalat – mondta Duma Viktor, a társaság üzemeltetési igazgatója. A gépek üzemidejének meghatározó része mindig a munkaterület elérésére fordított idő, ezt tudják a hosszabb, 10 órás munkanapokkal érdemben csökkenteni, növelve a géppark kihasználtságát, mivel így kevesebbszer kel felvonulniuk egy-egy munkaterületre. Az új munkarend nem jelenti a 3300 dolgozó létszámának vagy fizetésének csökkentését, a munkával töltött idő összességében nem változik. A pénteki munkanapra ügyeleti rendszert vezet be a vállalat, ezeken a napokon az útellenőrzés a megszokott rendben zajlik majd, ezen túl azonban készenléti műszakban ügyelnek a dolgozók.

Más cégek esetében viszont nem feltétlenül jó megoldás a négynapos munkahétre történő átállás. A dunántúli kereskedelmi és ipakamarák, valamint az önkormányzatok több mint félszáz olyan cégről tudnak, amelyek a munkaidő-csökkentés helyett a válság idejére a telephelybezárást választották. Úgy tűnik, elsősorban azok a társaságok választották ezt a megoldást, amelyeknek jelentős az energiafelhasználásuk.

Ugyanakkor jó néhány helyen bíznak abba is, hogy a jó szakemberekre néhány hónap múlva ismét szükség lesz. Tárnoki Szabolcs, a három telephelyen közel 400 dolgozót foglalkoztató Ferro 92 Vas- és Acélipari Kft. gazdasági igazgatója elmondta: miután rendelésállományuk az elmúlt évhez képest közel 30 százalékkal csökkent, alapvetően három megoldás közül választhattak. Csökkentik a létszámot, áttérnek a négynapos munkahétre vagy az egyik telephelyet bezárják. Azért az utóbbi megoldást választották, mert így szinte valamennyi munkahelyet sikerült megőrizni, ugyanakkor – döntően az energiafelhasználás csökkentésével – havonta jelentős, több tíz millió forint megtakarítást érhetnek el. Tárnoki hozzátette: hiába térnek át például a négynapos munkahétre, az üzem energiaszolgáltató rendszerét a hétvégén sem lehet teljesen leállítani, nem beszélve az ugyancsak tetemes, egyéb járulékos költségről.A bezárt telephelyen dolgozó mintegy 70 ember továbbra is teljes fizetést kap. Részben karbantartási és felújítási munkákat végeznek, részben a másik három gyáregységben foglalkoztatják őket. Abban bíznak, hogy legkésőbb szeptembertől a bezárt telephelyen is újraindulhat a termelés.

A jelenlegi tervek szerint a Wienerberger csak júliusban indítja újra soproni téglagyárát. Az üzemben karbantartás miatt még tavaly októberben állították le a termelést. Hatos László igazgató úgy nyilatkozott: bár a társaság megrendelései a válság miatt csökkentek, úgy döntöttek, egyetlen embert sem küldenek el. A közel 40 dolgozót teljes munkaidőben és teljes fizetéssel foglalkoztatják tovább. Elsősorban olyan, úgynevezett járulékos feladatokat végeznek, amelyeket korábban külső cégekre bíztak.

Zókáné Harmath Szilvia, a Zala-Textil Ruhaipari Kft. termelési igazgatója szerint most úgy tűnik, egyik – 65 dolgozót foglalkoztató – üzemük átmeneti bezárásával kezelték a válság hatását. Igaz, az alapbérek kifizetése sem kerül kevésbe, ám a megtakarítás így is jelentős. Ráadásul 30-35 dolgozót a másik két telephelyen szinte folyamatosan foglalkoztatnak, s immár akkor sincs munkaerőgondjuk, ha például többen vannak betegállományban vagy szabadságon.

Forrás: Index.hu


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: