Posted by: Kovács Péter | April 30, 2009

Továbbra is korlátozza munkaerőpiacát Németország

Németország 2011-ig fenntartja a munkaerő-piaci korlátozásokat a kelet-közép-európai uniós tagállamokkal, köztük Magyarországgal szemben. Keddi sajtóértesülések szerint erről Olaf Scholz munkaügyi miniszter hivatalos levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot. A szociáldemokrata miniszter mindezt elsősorban a német munkaerőpiacon bekövetkezett “súlyos zavarokkal” indokolta.

Az Európai Unió tagállamai a 2004. május elsejei bővítéskor kaptak egyfajta kivételes jogot arra, hogy átmeneti intézkedésként korlátozzák munkaerőpiacaikat a kelet-közép-európai térség új tagállamainak, köztük Magyarországnak a munkavállalói előtt. A korlátozást azóta a tagországok többsége feloldotta, Németország ugyanakkor Ausztriával együtt azon kevesek között van, amelyek azt még változatlanul fenntartják. Az eredeti rendelkezés szerint a munkaerő-piaci korlátozás maximum hét évig, azaz 2011-ig lehet érvényben, s Németország most jelezte, hogy élni kíván a teljes időszakra érvényes lehetőséggel.

Értesülések szerint levelében a német munkaügyi miniszter hangoztatta, hogy a korlátozás mindenekelőtt az alacsonyabb képzettségű munkaerőre vonatkozik. Scholz ugyanakkor azt ígérte, hogy a szakképzett munkaerő, illetve az akadémiai végzettségűek számára a jövőben megkönnyítik a németországi munkavállalást. Engedélyezik továbbá azt is, hogy a mezőgazdaság, illetve a vendéglátóipar területén külföldiek időben korlátozott, úgynevezett szezonális munkát vállaljanak. A levél szerint az elmúlt évben a német hatóságok 197 500 ilyen engedélyt adtak ki. A korlátozás meghosszabbításának indokaként említett munkaerő-piaci zavarokkal kapcsolatban a nagykoalíciós kormány munkaügyi minisztere mindenekelőtt a munkanélküliség növekedésére utalt.

Németországban a munkanélküliek száma az elmúlt évben éves átlagban kereken 3,3 millió volt, ami 7,8 százalékos munkanélküli rátának felelt meg. Olaf Scholz levelében nem zárta ki, hogy az országot is erősen sújtó gazdasági válság következtében az említett zavarok – azaz a munkanélküliség – erősödni fognak. A legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézetek a közelmúltban azt jövendölték, hogy a munkanélküliek száma idén akár egymillióval is növekedhet Németországban.

Forrás: HRportal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: