Posted by: Kovács Péter | May 12, 2009

MT: csökkenő eredmény, változatlan célok

Forrás: ComputerWorld.hu

A Magyar Telekom csökkenő első negyedéves bevételről és eredményről számolt be. A Deutsche Telekom ugyancsak veszteséggel zárta a pénzügyi időszakot.

A Magyar Telekom 21,5 milliárd forintos nettó eredményt ért el az idei első negyedévben, ami 2,9 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 22,2 milliárd forintnál – közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az elemzők az első negyedévre 20,7 milliárd forint nyereséget vártak. A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi számviteli elvek alapján készült eredménykimutatás szerint a társaságnak az első három hónapban 159,4 milliárd forintos bevétele volt, ez 2 százalékkal marad el a tavalyitól. A MT mindezt a hang-alapú bevételek, illetve a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény csökkenésével magyarázta; utóbbi az első negyedévben 6,3 százalékkal, 64,6 milliárd forintra mérséklődött.

A közlemény szerint Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató elmondta: a gazdasági helyzet romlása ellenére sem változtatnak a 2009-es évre vonatkozó célkitűzéseken. A bevételek éves szinten csak 1 százalékkal csökkennek, és beruházásokra is a tavalyival azonos összeget, 107,9 milliárd forintot költenek. A T-Mobile Magyarországnak a SIM kártyák alapján 44,2 százalékos piaci részesedése volt.

A konszolidált kimutatás szerint a csoport vezetékes bevétele az első negyedévben 5,1 százalékkal 70,8 milliárd forintra csökkent, és 0,9 százalékkal 77,041 milliárd forintra estek vissza a mobil bevételek is. A mobil bevételek enyhe csökkenése a T-Mobile Magyarország alacsonyabb hang alapú, valamint készülékértékesítési bevétele miatt következette be, amit majdnem teljes mértékben ellentételezett a nem hang alapú szolgáltatásainak magasabb bevétele, továbbá külföldi mobil leányvállalatok magasabb hang alapú bevétele, az árfolyamváltozások kedvező hatásának következményeként.

A közzétett adatok szerint a 2005-ben kötött macedón szerződésekkel kapcsolatos vizsgálat az idén az első negyedévében 1,7 milliárd forintos költséggel járt, miutás egy évvel korábban már 1,5 milliárd forintot költöttek ugyanerre. A szerződésekkel összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki. A MT gyorsjelentése szerint a csoport nem tudja megítélni, hogy a vizsgálatok mikor zárulnak le. Macedóniában a csoport első negyedéves bevétele 12,7 százalékkal 20,8 milliárd forintra, Montenegróban pedig 4,8 százalékkal 8,2 milliárd forintra nőtt.

A Deutsche Telekom is újra veszteséges
A DT 1,12 milliárd eurós mínuszban zárta az első negyedévet, szemben az egy évvel ezelőtti 924 millió eurós profittal. A német távközlési konszern eredményét lerontotta, hogy 1,8 milliárd eurós leírására kényszerült a nagy-britanniai T-Mobile működési veszteségei miatt. A DT egyben megerősítette az idei kilátásairól szóló múlt havi bejelentését; a múlt havi profitfigyelmeztetést elsősorban azzal indokolta, hogy a mobil üzletág gyengén szerepelt az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és különösen Lengyelországban, ezért a társaság immár azt várja, hogy legszélesebb üzemi eredménye rendkívüli tételek nélkül 2-4 százalékkal fog elmaradni az idén a tavalyitól.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: