Posted by: Kovács Péter | May 20, 2009

6400 embert rúg ki a Hewlett-Packard

Forrás: Index.hu

Súlyos a visszaesés a pécépiacon, de a HP még így is megelőzte ősi riválisát, a Dellt Amerikában. 1,7 milliárd dollár negyedéves nyereség mellett 6400 embert kell leépíteni, mert ennél többhöz szoktak a részvényesek.

A tavaly ilyenkori eredményhez képest 17 százalékkal, 1,72 milliárd dollárra csökkent a negyedéves nyereség, 27 milliárdos forgalom mellett – jelentette be [1] a világ egyik vezető számítógépgyártója, a Hewlett-Packard. A cég 6400 alkalmazottat rúg ki, hogy újra a megszokott mederbe terelje az üzletmenetet. Mindezt nem sokkal azután, hogy 24 ezer embert építettek le az Electronic Data Systems cég felvásárlásával egy időben.

A cég a vártnál gyengébb teljesítményt a pécék, illetve a nyomtatókba való tinta iránti kereslet csökkenésével, ezen keresztül pedig a gazdasági válsággal magyarázza. A pécéeladásokban közel húsz százalékos visszaesés ütött be a cégnél, és még ezzel a csökkenéssel is átvette a Delltől az amerikai piacvezető pozíciót. Különösen az asztali gépek piaca van mélyrepülésben, notebookoknál kisebb a visszaesés. Az egyetlen piac, ahol nőttek a cég eladásai, Kína volt.

Bár a HP-t általában a számítógépgyártással szokás azonosítani, a nyomtatókhoz való tinta is milliárdos üzletet jelent nekik. Idén ez a terület is erősen visszaesett, 23 százalékos csökkenés után 5,9 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak.

Bár a cég pénzügyi vezetője Cathie Lesjak nyilatkozata szerint megjósolhatatlan, mikor ér véget a számítógépes piac csökkenése, a HP az egész évre vonatkozó előrejelzésében csak 4-5 százalékos csökkenést vár a forgalomban, ami arra utal, hogy már látják a fényt az alagút végén.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: