Posted by: Kovács Péter | May 20, 2009

Üzlet és technológia a válság idején

Forrás: CW.hu

Május 21-én rendezik meg az V. Vállalati Nyílt Forráskódú Konferenciát, ahol az is kiderül, milyen megoldások bevezetésével csökkenthetők az IT költségek.

Az eseményt az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. és a Red Hat támogatásával rendezik meg immár ötödik alkalommal. Az V. Vállalati Nyílt Forráskódú Konferenciát a szervezők azoknak a különböző iparágakat képviselő informatikai vezetőknek ajánlják, akik gondolkoznak rajta, hogy leváltanák a drága tulajdonosi szoftvereket, és kipróbálnák a nyílt forráskódú megoldásokat, de nem tudják merre induljanak.A nyílt forráskód növekvő fontosságát az is jelzi, hogy a múlt hónapban a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központja (MEH EKK) bejelentette: megnyitotta a hazai költségvetési intézmények, valamint a köz- és felsőoktatás számára az évente beszerzett Microsoft termékek – azaz a zárt forráskódú szoftverek – mellett a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének lehetőségét is. A központosított közbeszerzési tendert április 16-án jelentették be.

Költségcsökkentő, mégis rugalmas megoldások világszerte
Valószínűleg kevesen tudják, hogy a New York-i tőzsde, az Amazon.com vagy a DreamWorks stúdió mellett Európa és a világ több közigazgatási intézménye – például az olasz igazságügyi és a francia oktatási minisztérium vagy a bécsi önkormányzat – szerverei mind Linux operációs rendszereken futnak, és egyéb nyílt forráskódú megoldások is már több éve segítik IT infrastruktúrájukat. Amellett, hogy ezzel elkerülték a gyártói zsákutcát, választásuk jelentős költségcsökkentést és rugalmasságot eredményezett.

A nyílt forráskód tradicionálisan a pénzügyi szektorban hódított először, de más szektorokban – mint a távközés és az energia – is egyre nagyobb teret szerez. A konferencia délutáni programjában ennek megfelelően egy magyar távközlési vállalat és egy pénzintézet is elmeséli nyílt forráskóddal való tapasztalatait.

Az V. Vállalati Nyílt Forráskódú Konferencia vendége lesz Jan Wildeboer, a Red Hat legismertebb európai evangelistája, aki a nyílt szabványokra és a nyílt forráskódú szabadalmakra specializálódott, tudását pedig Brüsszelben és Berlinben kamatoztatja rendszeresen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: