Posted by: Kovács Péter | May 26, 2009

Felére csökkent a Vodafone csoport nyeresége

Forrás: CW.hu

Több mint ötven százalékkal esett vissza a brit székhelyű Vodafone csoport adózás utáni nyeresége a március végén zárult üzleti évben.

A Vodafone Group – eladásait tekintve a világ legnagyobb mobilszolgáltatója – 3,08 milliárd font (körülbelül 978 milliárd forint) adózott eredményt ért el 2008-as pénzügyi évében. Mindez jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 6,6 milliárd fonthoz képest, bár a csoport a súlyos recesszióval küzdő Spanyolországban működő Vodafone-leányvállalat és a törökországi vagy ghánai érdekeltségek értékcsökkenése miatt önmagában is 5,9 milliárd font leírásra kényszerült. A fő Vodafone-üzletág, a mobilszolgáltatás teljesítményét mutató üzemi eredmény ugyanakkor 14,5 milliárd fontra emelkedett, 10 százalékkal meghaladva a 2007-es teljesítményt.A Vodafone árbevétele éves szinten 15,6 százalékkal 41 milliárd fontra emelkedett, ezen belül Nyugat-Európában 13,6 százalékos növekedést regisztráltak. A Közép-Európát és Afrikát magába foglaló régióban 11,2 százalékos volt a növekedés, míg a közel-keleti, ázsiai és csendes-óceáni térségben 32,3 százalékos javulást tapasztaltak, aminek motorja elsősorban India volt. Az adatforgalomból származó bevétel valamennyi statisztikai régióban együttvéve 43,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál – áll a Vodafone keddi közleményében.

A csoport bevétele a megelőző üzleti évben 14 százalékkal 35,5 milliárd fontra nőtt a 4,9 milliárd font nettó vesztességgel zárult 2007-es üzleti évben elért 31, 1 milliárdról.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: