Posted by: Kovács Péter | May 26, 2009

Stabilan teljesített a Vodafone Magyarország

Forrás: CW.hu

A Vodafone bevétele 0,2 százalékkal csökkent a márciusban zárt pénzügyi évben. A kedvezőtlen gazdasági környezetben Beck György elégedett a cég teljesítményével.

A brit Vodafone Group tegnapi közleménye szerint a csoport a 2007-es 6,6 milliárd fonthoz képest tavaly csak 3,08 milliárd font (körülbelül 978 milliárd forint) adózott eredményt ért el 2008-as pénzügyi évében. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a Vodafone spanyol, török vagy ghánai érdekeltségeinek értékcsökkenése miatt a társaság 5,9 milliárd font leírásra kényszerült, de a fő Vodafone-üzletág, a mobilszolgáltatás teljesítményét mutató üzemi eredmény 10 százalékkal 14,5 milliárd fontra emelkedett 2008-ban. A csoport árbevétele a Közép-Európát és Afrikát magába foglaló régióban 11,2 százalékkal növekedett.

A Vodafone Magyarország bevétele a március végén zárt 2008-as pénzügyi évben 0,2 százalékkal csökkent, miközben piaci részesedése az aktív ügyfelek körében 0,37 százalékkal nőtt. A társaság teljes, adatforgalomból származó bevétele éves szinten 56,5 százalékkal növekedett, percdíjakból származó teljes bevétele a bázishoz képest 11 százalékkal emelkedett. A Vodafone korábban közölte, hogy a pénzügyi évben szolgáltatási árbevétele 0,4 százalékkal bővült az azt megelőző időszakban elért több mint 140 milliárd forinthoz képest.

Március végén a magyar piacon 10,802 millió aktív, forgalmat generáló ügyfele volt a három mobil szolgáltatónak, amiből a Vodafone 21,91 százalékkal részesedett. A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint március végén 542 ezerre emelkedett Magyarországon a mobilinternet-előfizetők száma, a forgalmazásban résztvevő előfizetések alapján a Vodafone részesedése 25,37 százalék volt.

A Vodafone közleménye idézi Beck Györgyöt, a Vodafone Magyarország vezérigazgatóját, aki kifejtette: elégedett a cég teljesítményével, különösen azért, mert nehéz gazdasági környezetben dolgoztak. Hozzátette, a pénzügyi eredmények a Vodafone Magyarország erősödését mutatják. Mindez egybecseng a másik két hazai szolgáltató eredményeivel és prognózisával – a Pannon és a T-Mobile is nemrégiben hozta nyilvánosságra enyhe bevételcsökkenésről és változatlan célkitűzésekről szóló első negyedéves beszámoját.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: