Posted by: Kovács Péter | May 26, 2009

Vodafone: 28 megabitig szabad az út

Forrás: INDEX.hu

Harmadikként érkezett a piacra a Vodafone, de a mobilinterneten már megszerezte a második helyezést. A szolgáltató arra számít, hogy év végén már háromszázezer mobilnetes előfizetője lesz.

Akár hatszázezerrel is csökkenhet év végére a mobil-előfizetések száma, de a mobilinternet piacán folytatódik a növekedés, hangzott el a Vodafone hétfői sajtóbeszélgetésén, ahol igen optimista hangulat uralkodott. A mobilpiac harmadik helyezettje ugyanis a mobilinternet területén elég jól teljesít: piaci részesedésben megelőzte a Pannont, összesített adatforgalomban pedig alig néhány tized százalékkal marad le az élen álló T-Mobile mögött.

Az év első hónapjaiban a mobilinternetes piac növekedésének a felét a Vodafone adta, és a cég arra számít, hogy az év végére megduplázza, háromszázezerre növeli az mobilnetes előfizetőinek a számát, és a továbbra is ők adják a piaci növekedés felét.

A Vodafone elsősorban azokon a földrajzi területeken akarja erősíteni a pozícióját, ahol már elérhető a szélessávú szolgáltatása. A lefedett területek növekedése a jövőben lassul, mert a gazdaságosan elérhető helyeken már megjelentek a szolgáltatók, a lefedettséghez lendületes növeléséhez arra lenne szükség, hogy a GSM által használt 900Mhz-en is lehessen szélessávú szolgáltatást nyújtani. Ennek a műszaki megvalósítása nem nagy kunszt, mondta Döbrőssy, de a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak engedélyeznie kell a frekvencián a szélessáv használatát, és ki kell takarítani a sávot.

A Vodafone inkább a meglévő területeken akarja javítani a minőséget, a letöltési sebességet például hamarosan 14,4 megabitre, a feltöltési sebességet 5,6 megabitre növelik. Döbrőssy Gábor, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a jelenlegi feltételek mellet egészen a 28,8 megabitig szabad az út. Utána már a 4. generációs szolgáltatás, az LTE bevezetése következik, ehhez viszont fontos a digitális tévé sikeres bevezetése, amivel további frekvenciák szabadulnak fel a mobilszolgáltatók előtt.

Elméletileg a mobilszolgálatók már most is segíthetnék a digitális műsorszórás terjedését, ha indítanának mobiltévét. Döbrőssy szerint ennek nem jött el az ideje, az üzleti modellek alapján nem lehet nagy bevételre számítani, mert még mindig kevés és drága a tévézésre használható készülék.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: