Posted by: Kovács Péter | May 29, 2009

A világ végéig megőrzi az adatokat az új szupermemória

Nanotechnológiával készül, a mainál nagyságrendekkel több adatot tud tárolni, és azokat egymilliárd évig megőrzi. Az új generációs memóriacsipek elméletben már működnek, de még jó időbe telik, mire kiszorítják a mai, szilíciumalapú technológiát.

A Berkeley egyetem kutatói Alex Zettl [1] professzor vezetésével olyan új típusú memóriacsip elméleti alapjait fektették le [2], ami azonos méret mellett a maiaknál akár ezerszer több adatot képes tárolni, és azokat szinte végtelen ideig meg is őrzi.

A szilíciumalapú adattárólókat az új technológia szén nanocsőbe zárt vasrészecskével váltja le. Az egész rendszer az emberi hajszál méretének ötvenezred része, és ugyanúgy képes az információ (a vasrészecske elektromos töltése) tárolására, annak nagy pontosságú írására-olvasására, mint a mai memóriák. Az egyik nagy különbség a méret: az új, nanotechnológiás módszerrel sokkal nagyobb adatsűrűség érhető el. Egy négyzethüvelyknyi felületen (2,54*2,54 cm) 1 terabájt tárolókapacitást lehet elérni, ami nagyságrendekkel több, mint amit a mostani technológia elbír. A másik nagy előny az adatbiztonság. A mai memóriacsipek 10-30 évig képesek biztonságosan megtartani az adatokat, a nanotechnológiás megoldás viszont – annak ellenére, hogy minél sűrűbb az információ elhelyezkedése a fizikai hordozón, annál nagyobb az adatvesztés veszélye – elméletileg egymilliárd évig.

A technológia elméleti alapjairól ennél többet nem is tudni (a részleteket a Nano Letters nanotechnológiai szaklap júniusi számában publikálják a kutatók). Laboratóriumi körülmények között már a gyakorlatban is sikerült működésre bírni az új generációs memóriacellákat, de a tömeggyártástól még nagyon messze van a technológia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: