Posted by: Kovács Péter | July 6, 2009

Amerikai előny az SAP-Oracle párharcban

Forrás: CW.hu

Amíg az SAP ügyfelei korábban rendületlenül kitartottak a német szoftvercég termékei mellett, addig a Forrester szerint most először a lehetséges alternatívákat is megvizsgálják. A tőzsdei elemzők úgy gondolják, ezen leginkább a fő rivális amerikai Oracle nyerhet.

Minden jel szerint jobban megviselte a gazdasági világválság a német SAP AG-t, a világ legnagyobb üzletiszoftver-szállítóját, amely az elmúlt időszakban vesztett a piaci részesedéséből a legnagyobb riválisával, az amerikai Oracle-lel szemben – írta a Bloomberg gazdasági hírügynökség elemzésében.

A cikkben megszólaltatott Adam Wood, a párizsi Exane BNP Paribas elemzője szerint az SAP piacvesztése elsősorban az Oracle által az elmúlt években végrehajtott vállalat-felvásárlásoknak tudható be, amelynek következtében nagyobb termékkínálattal tudnak a meglévő ügyfelekhez fordulni; az SAP ehhez képest szerényebben teljesít.

Az Oracle kevesebbet veszített
A folyamat a cégek részvényárfolyamának változásán, illetve a papírok értékelésén is tükröződik: az Oracle részvényeinek árfolyama idén 17 százalékkal növekedett, míg a német szoftveróriás papírjai 14 százalékkal drágultak. Ennél azonban nagyobb a különbség, ha a részvényelemzők ajánlásait nézzük: az Oracle részvényeit egyikük sem ajánlja eladásra, 21 elemző szerint venni érdemes a cég papírjaiból, míg nyolc szerint tartani érdemes a meglévő részvényeket. Az SAP részvényeit ugyanakkor 21 elemző eladná, 14 tartaná, és 18 vételre ajánlja.

A walldorfi központú SAP első negyedéves, szoftverlicencből származó árbevétele az előző év azonos időszakához képest 33 százalékkal, 418 millió euróra (585 millió dollárra) zsugorodott. Márciusban a kaliforniai Oracle arról számolt be, hogy az új szoftverlicenc eladásai a február 28-án végződött üzleti negyedévben 12 százalékkal, 396 millió dollárra csökkentek. Az elemzők elsősorban a licencbevételeket figyelik, mivel ez jelzi előre a jövőbeli, karbantartásból és frissítésekből várható bevételek alakulását.

Az SAP vezérigazgatója, Leo Apotheker egy június 17-i párizsi rendezvényen azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az SAP üzleti modellje évek óta nem csupán a szoftverlicencekre, hanem az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokon is alapul. Éppen ezért szerinte akkor alakíthatnak csak ki valós képet a befektetők a vállalat eredményeiről, ha a termékekből származó bevételt nézik – ebben beletartoznak a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások is -, amely az SAP esetében a válság ellenére is csak kis mértékben csökkent.

Megvizsgálják az alternatívákat
Ennek ellenére a Goldman, Sachs & Co. által még márciusban közzétett, a beszerzési menedzserek körében elvégzett kutatás szerint az IT-költségvetések elköltése terén az SAP az előző időszakban a vesztesek közé került, miközben az Oracle egyre jobban teljesített.

Az integrált vállalatirányítási rendszerek (Enterprise Resource Planning – ERP) piacán az SAP még mindig stabilan tartja a vezető helyét: az IDC adatai szerint 2008-ban változatlanul 18 százalékos részesedéssel rendelkezett, miközben az Oracle részesedése az egy évvel korábbihoz képest egy százalékponttal, 11 százalékra emelkedett – nyilatkozta a Bloombergnek Michael Fauscette, az IDC elemzője. Az elemzők szerint a két nagy gyártó a piaci részesedését a zsugorodó piacon a kisebb szállítók rovására tudja fenntartani.

A kereslet azonban az elmúlt hónapokban ugrásszerűen csökkent az ERP-rendszerek iránt: a Goldman Sachs felmérése szerint amíg 2007 végén még az ERP-rendszer a harmadik helyen szerepelt a vállalati beszerzési listán, addig 2008 közepére a 11., mostanra pedig már a 34. helyre csúszott vissza a prioritási rangsorban.

Ray Wang, a Forrester piackutató cég elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg az SAP ügyfelei korábban rendületlenül kitartottak a német szoftvercég termékei mellett, és az összes lehetséges szoftvermodult egy helyről szereztek be, addig egy friss felmérés szerint a megkérdezett 900 SAP-ügyfél közül 816 válaszolt úgy, hogy most először a lehetséges alternatívákat is megvizsgálják az SAP beszerzéssel szemben. Ez azt jelenti, hogy az SAP-környezetbe Oracle komponenseket is beillesztenének – tette hozzá Ray Wang.

Vegyes növekedési modell
Az SAP az előző vezérigazgató, Henning Kagermann irányítása alatt főleg a meglévő üzleteire alapozva terjeszkedett – ez alól kivétel a 4,8 milliárd euróért felvásárolt Business Objects volt -, addig az Oracle Larry Ellison vezetése alatt az elmúlt években több mint félszáz kisebb-nagyobb szoftvercéget vásárolt fel. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy az adatbázis szoftverén túlterjeszkedve mindenféle üzleti területre alkalmazást tudjon kínálni. Az Oracle-t gyakran kritizálják amiatt, hogy túl sokféle alkalmazást vásárolt fel, az Oracle elnöke, Charles Phillips szerint azonban ez a mostani helyzetben jól jön a cégnek.

Az SAP vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy az SAP a jövőben is vegyes növekedési modellt követ majd, mivel szerinte a az innovációt csak a belső növekedésen lehet lemérni. Az SAP az egyetlen szoftverszállító, amely 20 egymást követő negyedévben két számjegyű növekedést tudott elérni – tette hozzá Apotheker. Az SAP ugyanakkor jelentős összeget kíván fordítani akvizíciókra is: Leo Apotheker a francia Le Figaro napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy az SAP akár 5 milliárd eurót is vállalati felvásárlásokra fordíthat az elkövetkező időszakban.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: