Posted by: Kovács Péter | July 28, 2009

Átlagon felül romlott a magyarországi munkanélküliségi ráta

Forrás: VG.hu

A harmadik negyedévben is több munkahely szűnhet meg, mint ahány létrejön
 
Magyarországon a legtöbb EU-tagállamnál nagyobb mértékben romlott a foglalkoztatási helyzet a gazdasági válság hatására – többek között ez derül ki az Európai Bizottság legfrissebb elemzéséből. A 2008 májusa és 2009 májusa közötti egy évben 2,5 százalékponttal kúszott feljebb hazánkban a munkanélküliségi ráta, és elérte a 10,2 százalékot.  Az uniós átlagszint 1,8 ponttal nőtt egy év alatt, májusban 8,9 százalékot tett ki. Ez azt jelenti, nagyjából 21,5 milliónyian voltak munka nélkül a huszonhét tagállamban. Az állását elveszített több mint ötmillió ember között aránytalanul sok férfi illetve fiatal volt – állapítják meg a brüsszeli szakemberek.

A gazdasági válság súlyosságát mutatja, hogy kivétel nélkül minden tagállamban romlott a foglalkoztatási helyzet tavaly ősz óta. A balti országok igazi „horrortörténetet” éltek, élnek át: a munkanélküliségi ráta mindhárom államban a háromszorosára, 15 százalék körülire vagy a fölé emelkedett egy esztendő alatt.

Spanyolországban ennél is magasabb – 18,7 százalék – a regisztrált állástalanok aránya, de ott ez kevesebb mint kétszeres emelkedésnek felel meg 2008 májusához képest. Az utóbbi hónapokban ismertté vált makrogazdasági adatok és hangulatindexek arra utalnak, hogy az európai gazdaság visszaesésének üteme lassul, és hamarosan elérheti a mélypontot.

A munkaerőpiacon is enyhülni látszik a krízis, a legtöbb jelentős iparágban javulnak a foglalkoztatási kilátások. A Manpower legutóbbi felméréséből az derült ki, hogy a vállalatok 78 százaléka szinten akarja tartani a létszámát, mert fél, ha megválik a jó szakemberektől, később nem tud a helyükre megfelelőt találni. Ugyanakkor a harmadik negyedévre tervezett elbocsátások, illetve létszámbővítések egyenlege még mindig negatív. 

A vállalati szektorban 2008 szeptembere óta bejelentett csoportos leépítések több mint negyede a cég csődjéhez vagy felszámolásához kapcsolódott. Eltűntek a porondról például olyan neves kiskereskedelmi láncok, mint a brit Woolworths, annak német leányvállalata, a Stylo vagy a nemrég csődvédelmet kért, szintén német Arcandor. (Igaz, a megszűnő cégek helyét újak veszik át, így az elmúlt kilenc hónapban összesen 78 ezer újonnan létrejött álláshelyet jelentettek be az ágazatban.)

A leépítések elsődleges áldozatai egyébként a munkaerő-kölcsönző ügynökségeken keresztül foglalkoztatottak voltak. A kölcsönmunkaerő iránti kereslet a különböző EU-tagállamokban – munkaórában számolva – 28–48 százalékkal volt alacsonyabb ez év áprilisában és májusában, mint egy évvel korábban.

Az állami szféra is kiveszi a részét a létszámcsökkentésekből: a júniusban ismertté vált legnagyobb volumenű – 16 ezer fős – elbocsátás a francia közoktatást érinti. Az elmúlt hónap jó hírei között említi a brüsszeli jelentés a katari Qinvest döntését, amely szerint lengyelországi hajógyáraiban összesen ötezer fővel bővíti a létszámot.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: