Posted by: Kovács Péter | August 29, 2009

Pécsre koncentrál az Elcoteq

Forrás: Napi Gazdaság

Az eddigi jelentős elbocsátások után a jelenlegi közel duplájára növelné a létszámot Pécsett az Elcoteq.

A pécsi székhelyű Elcoteq a tervek szerint Pécsett hamarosan újra hétezer embert foglalkoztat majd – mondta Szili Katalin az MTI-nek pénteken, azt követően, hogy tárgyalt a finn cég vezetőivel Budapesten. 

A megbeszélésen részt vett Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő is, aki a távrati irodának elmondta: Antti Piippo, a cég alapítója és Jouni Hartikainen elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta őket, hogy az Elcoteq stratégiai döntést hozott, amikor elhatározta, hogy Európán belül Pécs lesz a termelési központja.

A megbeszélésen a finn tárgyalópartnerek a létszámnövelési terveket részben a járulékterhek csökkentése miatt látják megvalósíthatónak, de kedvezőnek nevezték az autópálya-építéseket is.

Bókay szerint a társaság elnök-vezérigazgatója jelezte, hogy az eredeti létszám visszaállításában, a termelési kapacitás növelésében az is szerepet játszik, hogy az Elcoteq új ügyfelei olyan, elsősorban telekommunikációval foglalkozó nemzetközi high-tech vállalatok, mint például a Philips, a Huawei, és a RIM.

Az Elcoteq augusztus elején jelentette be, hogy szeptember végétől hétszázzal csökkentik a dolgozók számát a pécsi Elcoteqben; a leépítésre a megrendelés-állomány csökkenése miatt van szükség. Az elektronikai termékeket gyártó multinacionális vállalat mintegy 4.000 munkavállalót foglalkoztat Pécsett, egynegyedük kölcsönzött munkaerő.
Január óta, a piaci helyzet gyors romlásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Az év elején Baranya megye legnagyobb cége mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt munkást küldött el. Áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett.

A finn Elcoteq Network Corporation elektronikai gyártásszolgáltató az idén júniusban azt jelentette be, hogy észtországi, tallinni tevékenységének nagy részét eladja termékei egyik fő vásárlójának, a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártónak, a nagy volumenű európai gyártást pedig Magyarországon, Pécsett összpontosítja ezentúl.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: