Posted by: Kovács Péter | September 5, 2009

Mobilcégek készítik a Facebook koporsóját

Forrás: Index.hu

Bajban van a mobilipar, mert nagyon lemaradt a webes cégek mögött.Mobilon csupán három olyan kommunikációs csatorna van, amely a világ bármely két előfizetőjét összeköti: a telefonhívás, az sms/mms és az email. Ezek a funkciók mindegyik mai készülékben benne vannak és mindegyik mobilszolgáltatónál elérhetők.

A weben azonban bármely két internetező meg tud osztani egymással filmeket vagy képeket, neten telefonálhatnak, emailezhetnek és cseveghetnek is. Látják egymás státuszát, azaz hogy a másik fél is a gép előtt ül-e, vagy pont elment pisilni.

Ráadásul a webes cégek elkezdték lenyúlni a jövő egyik nagy üzletét, az online közösségekre épülő reklámbizniszt. Több mint 400 millió ember cseveg a Google, a Yahoo és a Microsoft hálózatán, 250 millióan vannak a Facebookon, százmilliók töltik fel a webre fotóikat. És mindegyik országban vannak helyi szolgáltatók is.

Névjegyzék 2.0

Ezt a hiányt pótolja a Rich Communications Suite (RCS) névre keresztelt technológia, körülbelül 10 éves fáziskéséssel. A mobilipar a lemaradását könnyen előnyre válthatja, mert a kezében van a legerősebb fegyver, az emberek telefonkönyve.

A weben hátrány, hogy egyre több portálon kell regisztrálni, ha kapcsolatban akarunk maradni az ismerőseinkkel. Vannak szoftverek, amikkel egyszerre több csevegőhálózat és közösségi portál elérhető, de ezeknek a funkciója korlátozott, és a kliensnek több szerverrel kell kommunikálnia.

Az RCS esetében semmit nem kell telepíteni a készülékre, és minden szolgáltatás egy helyen, a telefonkönyvben elérhető. Mivel a mobilszolgáltatók adják a műszaki hátteret, az összes előfizetőjük automatikusan a közösség tagjává válik, nem kell regisztrációval, névvel és jelszóval vacakolni. Csupán RCS-kompatibilis készlék kell, amik a következő hónapokban jelennek meg.

“Az sms részben azért lett sikeres, mert bárkinek üzenhettünk, aki benne volt a telefonkönyvünkben . Az RCS a szolgáltatók közti együttműködés biztosításával próbál globálisan elterjedtté válni” – mondta el az Indexnek Daniel Lowther, a RCS kifejlesztését támogató GSM Szövetség sajtósa.

Ázsia megint előz

Dél-Koreában június végén indult el az RCS, amit mindegyik helyi mobilszolgáltató támogat. A Samsung és a KTF biztosít készülékeket, a többi gyártó a következő hónapokban mutat be RCS-kompatibilis mobilokat.

A szolgáltatók azonban mobil nélkül is tudnak közösséget építeni. A KT nevű mobilcég például számítógépes RCS-klienst készített és ügyfelei egy ismert online emailszolgáltatást is elérnek, míg az SK Telecom mobilozói az ország legnépszerűbb csevegőhálózatára csatlakozhatnak.

Felmerülhet, hogy a web és a mobil összekötésével csökken a mobilcégek előnye, de figyelembe kell venni, hogy a mobilcégek összesen körülbelül 4 milliárd júzert érhetnek el, ennyi embernek van telefonja. Az internetezők száma épp csak meghaladja az egymilliárdot. A mobilok ráadásul gyorsan cserélődnek, évente egymilliárd készüléket adnak el, tehát az RCS viszonylag gyorsan eljuthat nagy tömegekhez. Feltéve, hogy a gyártók pontosan eltalálják a célcsoportot.

Bull’s eye

A célcsoport belövése nem nagy kihívás, a legnagyobb tömeget, az átlagos felhasználókat kell eltalálni. Az új technológiákra nyitott első felhasználókról már lecsúsztak, ők jól elvannak a webes megoldásokkal, és nekik nem okoz gondot, ha szoftvert kell telepíteni a mobilra. Az RCS inkább a kevésbé fogékony júzereknek, valamint az idősebb generációnak lehet hasznos, akik csak azért jelentkeztek fel az iWiwre, mert egy haver vagy unoka miatt muszáj volt.

mobil2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: