Posted by: Kovács Péter | September 11, 2009

Lemaradtunk az optikai hálózatok építésében

Forrás: INDEX.hu

Egy európai statisztika szerint a kis országokban a legelterjedtebb a technológia. Az élen természetesen a skandináv országok járnak.

Európában közel 2,8 millió háztartás és vállalkozás fizet elő olyan internetkapcsolatra, amely egészen a lakás vagy iroda bejáratáig (FTTH) vagy legalábbis az épületig (FTTB) optikai hálózaton érkezik – derül ki [1] a technológiában érdekelt piaci szereplők szakmai szervezetének, az FTTH Council Europe-nak a héten publikált jelentéséből. Az optikai hozzáférésre előfizetők száma az elmúlt fél évben 67 százalékkal nőtt.

A szervezet rámutat, hogy a technológia – amely már most is több 10 vagy akár több 100 megabites hozzáférések kiépítését teszi lehetővé – változatlanul a skandináv országokban és a kontinens kisebb államaiban a legelterjedtebb. A legnagyobb FTTx-penetrációval Svédország, Norvégia és Szlovénia rendelkezik, de például Szlovákia is feljövőben van – az elmúlt félévben Olaszországot ütötte ki a tízes toplistáról. Az olyan nagyobb országokban, mint Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság, a széles sávú előfizetéseknek kevesebb mint 1 százaléka üvegszálas alapú.

Noha kis államról van szó, Magyarországon is ugyanez a helyzet. Hazánkban a nagyobb ISP-k közül egyedül a korábbi monopolszolgáltató, a Magyar Telekom épít FTTH-hálózatot, a költséges beruházásra – illetve kábelhálózatának EuroDocsis 3.0 technológiára való továbbfejlesztésére – a távközlési vállalat 40 milliárd forintot szán. A cél az, hogy 2013 végére 700 ezernél is több háztartásba vigyék el az üvegszálas hálózatot. Eddig több mint 100 ezer lakásig jutottak, mégis júniusig csupán 1100 optikai előfizetőt gyűjtött a társaság. Ez a Magyarországon nyilvántartott 1,623 millió vezetékes széles sávú előfizetésnek kevesebb mint 0,1 százaléka.

Az FTTH Council úgy számol, hogy 2012-re 35 európai országban körülbelül 13 millió előfizetőhöz jut majd el üvegszálas hálózaton az internet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: