Posted by: Kovács Péter | September 21, 2009

Több fronton szorongatja a konkurencia a Microsoftot

Forrás: INDEX.hu

A Firefox egyre jobban megközelíti az Internet Explorert, és jön fel a Chrome is; a Skype épp most előzte meg az MSN-t, és a Microsoft aranytojást tojó tyúkja, az Office mellett is egyre jobban tör fel az ingyenes vetélytárs, az OpenOffice.

Az Exo Performance Network [1] elemzőcég legutóbbi adatai szerint nem túl vidám a Microsoft helyzete a felhasználói szoftverek piacán: minden területen folyamatosan veszít a piaci részesedéséből, és jönnek fel a többnyire ingyenes vetélytársak.

A böngészők között a Firefox térnyerése már régóta tartó folyamat, ami most fontos mérföldkőhöz érkezett: már több internetező gépén van fenn a büngésző, mint amennyién nincs. Az 50,6 százalékos adat nem a pontos piaci részesedést tükrözi, hiszen sok netező használ párhuzamosan több böngészőt is. Az Internet Explorer ebben az összehasonlításban [2] 84 százalékon áll, a Chrome 16-on. A Firefox és a Chrome másodlagos böngészőként nyer meg egyre több felhasználót, akik azért nem szabadulnak meg az öreg Explorertől sem, és alkalmanként még azt használják.

A csevegőprogramok fronmtján történelmi fordulathoz érkeztünk: a Skype már több gépen fut, mint a Microsoft MSN-je (más kérdés, hogy sokan csak telefonálásra használják, a csetprogram funkciója pedig kihasználatlanul áll). Meglepően alacsony az ilyen programok elterjedtsége egyébként: a nezők gépeinek 16-17 százalékán megy Skype és MSN, a többi hasonló (Yahoo, AOL) szoftver elterjedtsége bőven 10 százalék alatt van.

Az irodai programok között látványosan tör előre az OpenOffice (főleg Európában és Ázsiában), már 15 százalékon áll, a Microsoft Office 2003-as verziójának részesedése közel 20, a piacvezető 2007-es változat pedig 35 százalék felett van (ebben az öszehasonlításban sajnos nem szerepel a Google Docs).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: