Posted by: Kovács Péter | September 22, 2009

Szentgotthárdra hozza az Opel a motor- és sebességváltó-gyártást

Forrás: INDEX.hu

A németországi Rüsselsheimből Szentgotthárdra helyezik át az Opel motor- és sebességváltógyártását – értesült a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német napilap ismertette az Opel új tulajdonosa, az osztrák-kanadai beszállítói konszern, a Magna által tervezett németországi, illetve európai leépítési terveket. Ezek részeként a legnagyobb németországi gyárból, a Hessen tartományban lévő rüsselsheimi üzemből a 14700 alkalmazott közül 1400-at bocsátanak el. A leépítés fő oka, hogy a motor- és sebességváltó gyártást külföldre, mégpedig Szentgotthárdra helyezik át.

A lap úgy tudja, hogy a Magna európai méretekben a korábban tervezettnél több, összesen 11 000 munkahely megszüntetését tervezi, ebből legkevesebb 4500 alkalmazottnak Németországban mondanak fel. A korábbi értesülések 10500 fő elbocsátásról szóltak.

Bár a németországi adatok ellentmondásosak, az a kiszivárgott tervek szerint bizonyosnak tűnik, hogy a leépítések leginkább az észak-rajna-vesztfáliai tartományban lévő bochumi üzemet érintik, ahol a tervek szerint több mint 2000 állás szűnik meg. Bochumból a motor- és sebességváltó-gyártást szintén külföldre helyezik át, mégpedig egy Bécs melletti üzembe.

A Rajna-Pfalz tartományban lévő Kaiserslautern Opel-üzemében 460 alkalmazott elbocsátását tervezik. A munkahelyek megszüntetése egyedül a türingiai Eisenachban lévő gyárat nem érinti, igaz azon az áron, hogy a Magna a spanyolországi Zaragoza üzeméből termelési kapacitásokat a türingiai gyárba helyez át. A spanyolországi gyárból több ezer alkalmazottat bocsátanak el.

Németország mellett a tervezett leépítések leginkább Belgiumot sújtják. A Magna a hírek szerint bezárja az Astra gyártásával foglalkozó antwerpeni üzemet, és az országban összesen 2500 munkahely szűnik meg. A sorban ezután Spanyolország, majd Anglia következik. A két országban a kiszivárgott értesülések szerint 2100, illetve 1400 munkahely szűnik meg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: