Posted by: Kovács Péter | October 11, 2009

A Windows 7 bűne

Forrás: ITcafé

Az új operációs rendszer premierjének apropóján indított kampányt a zárt szoftverek ellen az Free Software Foundation. Most jön a második hullám.

Augusztus végén indította el „Windows 7 Sins” nevű kampányát a szabad szoftverek népszerűsítését zászlajára tűző Free Software Foundation (FSF). Az akció apropóját a Windows 7 közelgő megjelenése adja, célkeresztjében azonban nem elsősorban az új operációs rendszer, hanem általában a Windowsok és a zárt forráskódú szoftverek állnak. (A kampány angolul is kétértelmű nevét ezért fordítottuk „A Windows 7 bűne” formában a szó szerinti „A Windows 7 bűnei” alak helyett.)

A Richard Stallman által gründolt szervezet első lépésként olyan levelet küldött az 500 legnagyobb árbevételű amerikai nagyvállalat, a Fortune 500-as listán szereplő cégek vezetőinek – pontosabban 499-nek, mert a Microsoftot kihagyták –, amely a zárt forráskódú Windows veszélyeire és csapdáira (a függőségi viszony kialakulására, a biztonsági, adatvédelmi kockázatokra) hívta fel a figyelmet, és egyben azt sulykolta, hogy a Windows 7 megjelenése kiváló alkalom a Microsoft-függőség felszámolására.

Most pedig azt jelentette be a szervezet, hogy a kampány második hullámában egy hasonló tartalmú levéllel 500 – ezúttal nem csak amerikai – civilszervezet vezetőit keresik meg. „Azt reméljük, hogy rá tudjuk ébreszteni ezeket a döntéshozókat arra, hogy azzal, ha áttérnek a szabad szoftverek használatára, pozitív hatással lesznek a társadalomra. Remélem, hogy e csoportok nyilvánosan elkötelezik magukat a szabadság mellett, és csatlakoznak azoknak a szervezeteknek az egyre bővülő sorához, melyek megértették, hogy nem egyeztethető össze a szabadság és fejlődés alapvető értékeivel az, ha zárt forrású kereskedelmi szoftverekre áldozunk pénzt és időt” – magyarázta a magasztos célokat Matt Lee, az FSF kampánymenedzsere.

Az FSF kampányanyaga szerint a Windows, illetve a Microsoft hét bűne a következő:

 1. Megmételyezi az oktatást
  Mivel a Microsoft a lobbistáin és a marketinggépezetén keresztül rengeteg pénzt öl az oktatási minisztériumok megvesztegetésére, emiatt csak a szoftvercég termékeinek használatát oktatják az iskolákban.
 2. Megsérti a magánszférát
  A vállalat olyan technológiákat használ (például a Windows Genuine Advantage program keretében), melyek a felhasználó beleegyezése nélkül vizsgálják át a számítógép merevlemezének tartalmát.
 3. Monopolista
  A világon forgalmazott számítógépek szinte mindegyike előtelepített Windowszal kerül forgalomba, és nincs is lehetőség Windows nélküli gépek vásárlására.
 4. Függőségi viszonyra kényszerít
  A Microsoft a terméktámogatás megszüntetésével rendszeresen arra kényszeríti a felhasználókat, hogy megvásárolják az újabb Windowsokat vagy Office-okat, melyek futtatásához többnyire új, erősebb számítógép is kell.
 5. Ellehetetleníti a szabványokat
  A Microsoft megpróbálta megakadályozni a nyílt OpenDocument formátum (ODF) szabványosítását, mert az fenyegeti a cég befolyását a felhasználók felett.
 6. Erőlteti a digitális jogkezelő megoldásokat (DRM)
  A Windows Media Player segítségével a szoftvercég összejátszik a médiavállalatokkal azért, hogy korlátok közé szorítsák a médiafájlok másolását és lejátszását.
 7. Biztonsági fenyegetést jelent
  A Windowsban számos biztonsági hiba található, és mivel a forráskód titkos, a felhasználók kénytelenek a Microsofttól várni azok javítását.

Az FSF egyébként szeretne minél több céghez és szervezethez szólni, ezért arra kéri a híveit, jelezzék, ha a környezetükben ismernek informatikai döntéshozókat. Mint írják: 25 amerikai dollár adományért cserébe elküldenek további 50 üzenetet, 100 dollárért pedig 200 levelet továbbítanak az illetékeseknek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: