Posted by: Kovács Péter | October 19, 2009

A Google meglépte: online e-könyvesboltot nyitnak

Forrás: ITcafé

Már jó ideje várható volt, hogy a keresőcég megindítja a terjeszkedést az e-könyvek piacán, s 2010-től el is indul a Google Editions.

Beigazolódott a versenytársak legnagyobb félelme, mivel a Google tegnap Frankfurtban bejelentette, hogy jövőre elindítja online e-könyvesboltját.

A lépés egyáltalán nem volt váratlan, épp ezért is igyekezett a konkurencia, legfőképp a Kindle könyvolvasóba rengetegett fektető Amazon minden lehetséges eszközzel megakadályozni, hogy a Google beléphessen erre a piacra.

A bejelentés szerint a Google Editions nevű vállalkozás 2010 első felében indul, kezdetben körülbelül félmillió digitális könyvet kínálnak majd. E könyvek jogtulajdonosaival már megegyeztek, s kialakították a partnerkapcsolatokat. A többféle eszközön is olvasható könyveket az érdeklődők megvehetik közvetlenül a Google-tól is, de más online üzletekből is, az Editions lesz a „gazda”, ahol keresni lehet a tartalmakban. Tim Turvey, a Google stratégiai kapcsolatokért felelős vezetője a frankfurti könyvvásáron tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem egyetlen eszközre koncentrálnak, nem lesz célzott könyvolvasó vagy készülék, melyhez kötnék a kínálatot.

A piacot megrázó bejelentés alig egy héttel az után történt, hogy az Amazon elkezdte a Kindle terjesztői világhálózatának kiépítését. A Forrester piacelemző szerint a korábban becsült egymillió helyett az árcsökkenésnek, az egyre szaporodó tartalomnak és a javuló terjesztésnek köszönhetően ebben az évben körülbelül hárommillió e-könyvolvasót fognak értékesíteni az Egyesült Államokban.

A Google Editions azért is számít nagy lépésnek, mivel a cég ezzel az üzlettel juthat először számottevő mértékű jövedelemhez a nagyrészt ingyenes szolgáltatásokat kínáló digitalizációs projektje mellett a könyvpiacon. A modell szerint a Google egyrészt a jogtulajdonosokkal, illetve más terjesztőkkel (amennyiben a vevő ott veszi meg a könyvet), pl. az Amazonnal osztozik a bevételeken. Ha közvetlenül a Google-tól vesznek egy könyvet, akkor a bevétel 63 százaléka a kiadóé, s 37 százalék marad a vállalatnál. Ha egy külsős terjesztőtől veszik meg, akkor 45 százalék a jogtulajdonosé, a maradék 55 százalékból a Google csak töredéknyi összeget kap, a többi a kereskedőé.

A bejelentés szerint a Google Editions teljes mértékben elkülönül a jelenleg komoly támadások kereszttüzébe került Google Bookstól, a digitalizációs vállalkozástól.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: