Posted by: Kovács Péter | October 23, 2009

11 magyar cég a Deloitte Technology Fast50-en

A leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatokat felvonultató listán a közép-európai mezőnyben tizenegy magyar cég szerepelt, ezzel a legjobbak vagyunk a régióban.

A Deloitte Touche Tohmatsu tanácsadócég miden évben összeállít egy listát, amely a leggyorsabban növekedő technológiai cégeket rangsorolja. Az idei Technology Fast 50 közép-európai névsorában tizenegy magyar cég szerepel, és ezzel vezetünk az országok közötti versenyben, mondta Kígyós Zsuzsa, a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatója. A legjobb eredményt egy lengyel vállalat érte el a maga 7210 százalékos növekedésével. Az első magyar cég – a teljes listán a kilencedik – az Aitia International Zrt., amely éves szinten 1399 százalékos növekedéssel érte el ezt a pozíciót. Második a félvezetőket gyártó Semilab Zrt. 837 százalékos növekedéssel, harmadik az internetes Arkon Zrt. 727 százalékos növekedéssel. Az idei névsorban újdonsült szereplő az informatikai biztonsággal foglalkozó Balabit Kft., ők 562 százalékos növekedést regisztráltak.

Szempontok és kategóriák

Ahhoz, hogy egy társaság felkerülhessen a ranglistára, számos feltételnek meg kell felelnie, többek között az elmúlt öt év (2004-2008) mindegyikében legalább 50 ezer eurós éves árbevételt kellett elérnie, székhelyének valamely közép-európai országban kell lennie, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, és jelentős összegeket kell költenie kutatás-fejlesztési tevékenységre. Mindezek mellett olyan tulajdonosi szerkezettel kell rendelkeznie, amelyben nem szerepelnek stratégiai vállalatok többségi tulajdonban lévő leányvállalatai. A győztesek kihirdetése a 2004 és 2008 közötti ötéves időszakban elért százalékos növekedési ütem alapján történik.

A Rising Star kategóriát azoknak a cégeknek találták ki, amelyek a fent említett kritériumok közül csak egynek nem felelnek meg, és nem léteznek több mint öt éve. Ebben a kategóriában a Nav N Go Kft-t díjazta a Deloitte.

Idén elsőször egy harmadik szempont alapján is hirdettek győzteseket. A Technology Fast 50 ranglista Big 5 kategóriájában olyan gyorsan bővülő nagyvállalatok részesülnek elismerésben, amelyek az elmúlt öt év során (2004 és 2008 között) kiemelkedő növekedést produkáltak. Ahhoz, hogy egy cég indulhasson a versenyben, az utolsó évben szigorúbb feltételnek kell megfelelnie az éves árbevétel tekintetében: az ötödik esztendőben legalább 25 millió eurós árbevételt kell elérnie. Ezen a listán is szerepelt egy magyar cég, nevezetesen a Semilab Zrt.

Advertisements

Responses

  1. Arkon Zrt. ténylegesen az összes bevételét (fél milliárd felett) egyetlen weboldalnak könyvelheti el, az ingatlan.com-nak. Gratula, bámulatos teljesítmény, legalábbis hazánkban.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: