Posted by: Kovács Péter | October 23, 2009

Emelkedhetnek még a részvényárak

Forrás: INDEX.hu

Jó kilátásokkal kecsegtetnek a részvénypiacok, különösen a feltörekvő országok vállalatait tekintve. A fejlett országokban erősödnek a későbbi konjunktúrára utaló jelek, de ezekre erőteljes késéssel reagálnak a munkaerőpiacok, az Egyesült Államokban és Európában is még legalább 6 hónapig gyengélkedik majd a munkaerőpiac. Most világméretekben olcsók a részvények, ezért érdemes vásárolni vállalati papírokat, főleg diverzifikált portfóliót érdemes összeállítani, mondta Klaus Glaser.

Klaus Glaser, a Raiffeisen Capital Management szenior befektetési szakértője Budapesten tartott sajtótájékoztatót kedden. A sajtótájékoztatónak az adott aktualitást, hogy az Osztrák Gazdaságkutató Intézet (WIFO) a Raiffeisen Capital Management megbízásából elkészítette, és a napokban publikálta “A befektetési alapok nemzetgazdasági szerepe és a részvénybefektetések hosszú távú hozamkilátásai” című tanulmányt. A tanulmány eredményei nemcsak Ausztriára érvényesek, hanem más országokra is vonatkoztathatóak.

Klaus Glaser szerint a pénzügyi-gazdasági válság sok mindent felforgatott, és számos, eddig érvényesnek tűnő törvényszerűséget megdöntött a tőkepiacokon is. Az idei év első negyedévét követően azonban fokozatosan minden visszatér a “régi kerékvágásba”, az átmenetileg felfelé törő árfolyamokra a korábban bekövetkezett veszteségek ellenpontjaként lehet tekinteni, mondta a szakértő.

Klaus Glaser kifejtette: a 2007 nyarán az értékpapír- és ingatlanpiacokon beköszöntött hanyatlás jelentős vagyonvesztést eredményezett a lakossági befektetők körében, akik befektetéseik elhelyezése során egyre inkább az államilag garantált, pénzintézeti befektetések felé fordultak. “A befektetési alapokba, elsősorban részvényalapokba, elhelyezett vagyon nemcsak a részvényárfolyamok csökkenéséből adódó értékvesztés folytán csökkent, hanem a befektetők döntései kapcsán is, akik eszközeik számára biztosabbnak számító befektetési formákat kerestek” – mondta Klaus Glaser. A biztonság iránti igény azonban közvetlen módon is kedvezőtlen hatást váltott ki, méghozzá a vállalatok tőkepiaci segítséggel történő finanszírozása területén.

A tanulmány elkészítése során a szakértők négy nagy részvénypiac (Európa, Nagy Britannia, Japán és az Egyesült Államok) befektetéseinek hosszú távú hozamait vizsgálták, és a befektetők szemszögéből elemezték a piacokat. Kutatásuk során az értéknövekedést és az osztalékfizetést egyaránt figyelembe vették.Tényekkel bizonyítható, hogy bizonyos kockázatok felvállalása (például a részvényeknél) hosszú távon tisztes hasznot hoz, és a részvényekhez kötődő kockázat a befektetési időtartam növekedésével jelentős mértékben csökken, magyarázta Klaus Glaser.

A befektetési szakértő azt is elmondta, hogy a számítások kapcsán különbséget kell tenni a várt hozam és a befektetés átlaghozama között. A várt hozam az éves átlagos hozammal egyezik meg, a befektetés átlaghozama viszont a több évre szóló befektetések átlaghozamát, azaz a “megvenni és megtartani” stratégia hozamát méri – emelte ki. Arra a kérdésre, hogy a lakossági és az intézményi befektetőknek még a pénzügyi válságot követően is érdemes-e hosszú távú részvénybefektetésekben gondolkodniuk, a hozamkilátásokat mérlegelve egyértelmű igennel lehet válaszolni”, mondta végezetül Klaus Glaser.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: