Posted by: Kovács Péter | October 26, 2009

A munkaerő-felvétel marketingje

Forrás: HRportal.hu

A képzett munkaerő bevonzásának és felvételének elmélete alapvető marketing szabályokat követ. Ez talán nyilvánvaló a marketing és reklámszakemberek számára, és esetleg néhány értékesítésben dolgozó szakembernek is, de a személyzet felvétele klasszikusan HR feladat, vagy kisebb cégek esetén az ügyvezető feladata. Nem minden HR-es és ügyvezető tud marketingesként gondolkodni.

Ha a lehető legjobb csapatot akarja felvenni, úgy kell közelítenie a feladathoz, mintha egy terméket vagy szolgáltatást akarna eladni.

Nézzük a munkaerő felvétel marketing megközelítését!

Elsőként, vizsgáljuk meg a felvételi folyamat elemeit a marketing nyelvezet szemszögéből!

 • Az Ön szervezete egyfajta beszállító a kínálati oldalon.
 • A potenciális jelöltek és a leendő alkalmazottak a vevők.
 • Ez a két egyszerű állítás egy fontos pontra mutat rá. Hagyja figyelmen kívül, vagy cserélje fel, ha akarja, a saját felelősségére. (Sajnos sok arrogáns munkaadó gondolja úgy, hogy szívességet tesz a munkavállalók alkalmazásával. A munkaadó – az igazgató és a kultúra, amit képvisel – magát tartja vevőnek, és a munkaerőt eladónak/beszállítónak. Ez csak az érdektelenek és demotivált alkalmazottak megszerzésére és megtartására jó módszer. Próbálja meg fordítva szemlélni: szervezet=beszállító, munkavállaló=vevő)
 • Az alkalmazás/karrier a szervezetben (állás vagy szerep, ha jobban tetszik) megfelel a terméknek.
 • Az állásra jelentkezők – az ideális új alkalmazottak a vásárlóink, egy lépéssel korábban pedig a célcsoportunk.
 • Azok a csatornák és módszerek, amelyekkel elérjük a célcsoportunkat a piaci hozzáférésünk (ilyenek lehetnek a fejvadász cégek, munkaközvetítők, weboldalak, újság vagy magazin-hirdetések, állásbörzék, egyetemi/főiskolai karrier napok, a jelenlegi munkaerő ajánlásai, stb.)
 • Az alkalmazási lehetőségünk a felkínált termék, amelynek a szervezet maga is létfontosságú eleme (pl. mindegy mennyire jó az állás, ha a céget “etikátlan szemétdomb”-ként ismerik vagy gondolják, az állásajánlat is hasonló megítélés alá kerül)
 • A felkínált termék (álláslehetőség) legalább egy vonzó egyedi tulajdonsággal kell, hogy bírjon, különben kevés esély van rá, hogy a legjobb emberek ezt válasszák az egyéb konkurens ajánlatokkal szemben. Ideális esetben maga a szervezet annyira vonzó, hogy önmagában hordozza a vonzó egyedi tulajdonságot. Utóbbit mindig a vevő szemszögéből kell tekintenünk, nem az eladóéból, és gyakorlatilag meghatározza a vevőkört, akiket vonzhat a termék.
 • Az eszköz, amellyel az álláslehetőséget kommunikáljuk a célcsoport felé a reklám.

  Most, hogy tisztáztuk a definíciókat és kapcsolatokat, íme, az egyszerű módszertan:

 • Keresse meg és finomítsa a vonzó egyedi tulajdonságait (munkaadóként, mi teszi az állást, és a karriert a szervezetben különlegessé). Különböző állások különböző egyedi tulajdonságokkal bírnak!
 • Határozza meg a megcélzandó közönséget (a potenciális jelölt tulajdonságait – túl a klasszikus készségek és tapasztalatok témakörén – életstílus, igények, életfilozófia, stb.)!
 • Határozza meg a módszert, amellyel el kívánja érni az ideális jelöltet!
 • Indítsa el a kampányt, hogy láthatóvá váljon a célközönség felé!
 • Kezelje a jelentkezőket maximális szakmaisággal, tisztelettel kezelve az elutasítottakat, ügyelve érzékenységükre!

  A marketingben a felkínált termék (egyediség) és a kreatív, hatékony marketing kommunikáció/reklám a kulcsa annak, hogy versenyelőnyt szerezzünk (más hirdetőkkel szemben), és bevonzzuk a számunkra fontos jelölteket az ígéretes álláslehetőséggel.
  Ha HR-szakemberként ez egy kicsit ijesztően hangzik is, ez nem űrtudomány – teljesen logikus – és a szervezet marketingesei biztosan tudnak segíteni a folyamatban.

  Fontos megjegyezni, hogy (csakúgy, mint a termék/szolgáltatás-marketing esetében) könnyen lehet rossz feltételezésekkel élni a cég (munkaadó) saját vonzó egyedi tulajdonságának kérdésében, amit a vevőjelölt (munkavállaló) érzékel, így, a klasszikus marketinghez hasonlóan, ez is segíthet feltérképezni, hogy a vállalatnál végzett munka mely tényezői vonzzák be és tartják ott a legjobb embereket a keresett típusból.

  Talán már Ön is látja, hogy a marketing és értékesítés lényegi alapötletei a munkaerő-toborzás és felvétel esetében is remekül hasznosíthatók.


 • Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s

  Categories

  %d bloggers like this: