Posted by: Kovács Péter | October 29, 2009

A Firefox fejlesztői készítik a Google Wave első vetélytársát

Forrás: INDEX.hu

 

 

Webes, egyesített kommunikációs alkalmazás fejlesztésébe fogott bele a Mozilla alapítvány, ami leginkább a Firefox böngészővel és a Thunderbird levelezőprogrammal szerzett magának nevet. Jelenleg még csak a prototípus van készen.

A Mozilla fejlesztői csapata új projektet jelentett be [1]: a Raindrop (esőcsepp) nevű szoftver kísértetiesen hasonlít a Google Wave-re: egyetlen felhasználói felületre kívánnak összehozni több kommunikációs csatornát, vagyis egy alkalmazás keretében lehet emailezni, a Facebookot vagy a Twittert használni. Mini webszerver – ahogy a Mozillánál jellemezték.

A fejlesztők indoklása is hasonló a Google-éhoz: ma már nem az email a legfontosabb kommunikációs csatorna, mellette az emberek igen sok más, interaktív formát használnak: közösségi oldalakat, azonnali üzenetküldőket, tartalommegosztó szolgáltatásokat. Így elkerülhetetlen az olyan szoftverek eljövetele, amelyek ezeket a tevékenységeket egy helyen tudják menedzselni.

A webes alkalmazásként működő Raindrop legnagyobb vonzerejének azt szánják, hogy képes lesz a fontos személyes üzeneteket a lényegtelenektől elválasztani. Ugyanakkor a fejlesztők határozottan kijelentik, hogy nem kívánnak új protokollt létrehozni – a Google Wave platform, termék és protokoll, a Raindrop csak platform és termék, mely a már létező alkalmazások szervezésében kíván segíteni.

A szoftvernek még csak a prototípusa, a 0.1-es verzió készült el, de a Raindrop weboldalán [8] az érdeklődők folyamatosan figyelemmel követhetik a fejlesztés fázisait, illetve – nyílt forrásról lévén szó – bátorítják a fejlesztőket a részvételre is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: