Posted by: Kovács Péter | October 29, 2009

Egységes európai mobil széles sáv kerülhetne az analóg tévék helyére

Forrás: ITcafé

A digitális átállás következtében felszabaduló frekvenciatartomány felhasználására tett javaslatot az unió távközlési tanácsadó testülete.

Mivel a legtöbb uniós tagállam 2012-re átáll az analóg rádióról és tévéről digitálisra, az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy a felszabaduló frekvenciákat arra használják fel, hogy egy egységes európai mobilos széles sávú hálózatot hozzanak létre, mivel  ez (többek között) jelentősen csökkenthetné a nemzetközi hanghívások, valamint az a nemzetközi adatforgalom költségeit – adta hírül tudósításában tegnap az International Herald Tribune.

A javaslat, melyet tegnap ismertettek az EB ülésén, a 790–862 MHz-es tartományra vonatkozik, ez lenne az úgynevezett páneurópai hálózat tartománya. Az EB becslése szerint ez a rendszer – ha az összes tagállam elfogadná a projektet – a következő 15 évben 20–50 milliárd eurót jövedelmezhetne a tagállamoknak. Ennek természetesen feltétele, hogy 2012-re valóban megtörténjék a digitális átállás, még ha ezzel kapcsolatban egyre komolyabb kétségek merültek is fel az utóbbi időben.

Pataki Dániel, a magyar Nemzeti Hírközlési Hatóság vezetője, aki jelenleg az unió tanácsadó testületének (Radio Spectrum Policy Group) elnöke, mindenesetre bizakodóan nyilatkozott az International Herald Tribune-nek. Elmondta, hogy az – egyébként a nemzeti hatóságok által konszenzussal megalkotott – javaslat önmérsékletet és kompromisszumkészséget kíván meg azoktól a műsorszóróktól, akiktől az évtizedek óta használt frekvenciákat elvonnák, ám reménykedik abban, hogy a döntéshozók és az érintettek belátják: az egységes, uniós szabályozás keretei között történő felhasználás előnyei sokkal kedvezőbbek.

Az NHH tájékoztatása szerint az elképzelés arra az elvre épül, hogy az átállás következtében felszabaduló frekvenciatartomány uniós koordinálása az európai közösséget olyan versenyelőnybe hozhatná, mint annak idején a GSM egységes szabályozása. Az úgynevezett „digitális hozadék” (vagyis a most feltáruló új lehetőség) emellett módot adna arra is, hogy olyan területeket vonhassanak be a tagállamok a hálózati társadalomba, ahová az eddigi módszerekkel (vezetékesen) nem sikerült eljuttatni az internet áldásait. Viviane Reding, az EU távközlési biztosa támogatja az elképzelést, s a tagállamok képviselőit arra biztatja, hogy vegyenek részt ebben a munkában, mivel új lehetőségek, új piacok nyílnának meg a „digitális hozadék” közös hasznosításával.

A konkrét vita és munka a jövő év első felében kezdődik meg a „páneurópai” mobil széles sáv kapcsán.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: