Posted by: Kovács Péter | November 9, 2009

Keresett már szexet a neten?

Forrás: INDEX.hu

Elkészült a Google Dashboard portál, ahol a regisztrált felhasználók ellenőrizhetik, hogy mit tud róluk a keresőcég. A keresés előzményeiből kitörölhetők a kínos bejegyzések.

Eddig 15826-szor használtam bejelentkezve a Google keresőjét. 2006 január 30-án délután fél ötkor a DVB-T technológiáról akartam többet megtudni, ez az egyik legelső adat rólam. A legkínosabb keresésemet úgysem fogom nyilvánosságra hozni, legyen elég az, hogy 2009. október 30-án reggel 9 óra 7 perckor a Lady Gaga szavakat ütöttem be a brózer keresőjébe.

A Google algoritmusai nyilván azt számolgatják éppen, hogy mikor kell majd elém dobni egy hirdetést a művésznő legújabb albumáról, de sajnos ez a legkevésbé sem fog érdekelni, mert csak a Google zenekeresőjét teszteltem Gagával.

szorcs.PNG

Ezeket az adatokat akkor tudja elmenteni a Google, ha a regisztrált felhasználó a böngészőben belép valamelyik szolgáltatásába, mondjuk a Gmailbe, és eközben kereséseket indít. Egy paranoiás kollégámnál például egyetlen lementett webkeresés sincs, mert a Gmailt levelezőprogrammal használja, és soha nem jelentkezik be a Google szolgáltatásaiba.

// <![CDATA[//

// <![CDATA[// // <![CDATA[//

hirdetés

&amp;lt;SCRIPT language=’JavaScript1.1′ SRC=”http://ad.hu.doubleclick.net/adj/N1883.kirowski.index.hu/B4012089.2;abr=!ie;sz=310×232;ord=1257777838?”&amp;gt; &amp;lt;/SCRIPT&amp;gt; &amp;lt;NOSCRIPT&amp;gt; &amp;lt;A HREF=”http://ad.hu.doubleclick.net/jump/N1883.kirowski.index.hu/B4012089.2;abr=!ie4;abr=!ie5;sz=310×232;ord=1257777838?”&amp;gt; &amp;lt;IMG SRC=”http://ad.hu.doubleclick.net/ad/N1883.kirowski.index.hu/B4012089.2;abr=!ie4;abr=!ie5;sz=310×232;ord=1257777838?&#8221; BORDER=0 WIDTH=310 HEIGHT=232 ALT=”Kattintson ide!”&amp;gt;&amp;lt;/A&amp;gt; &amp;lt;/NOSCRIPT&amp;gt;

Jó hír, hogy a Google Dashboard felületén egy kattintással kitörölhető az összes előzmény, de aki bízik a keresőcégben, kiválogathatja a legkínosabb bejegyzéseket.

Nem csak a kereséseket jegyzi meg a Google. Azt is tudja, hogy március 5-én egy Nokia E51-re, június 17-én egy iPhone-ra szinkronizáltam át az 511 névjegyemet, és hogy közülük csak 17 ismerősömmel csevegek a Google Talkon. Itt az idő, hogy egy kicsit reklámozzák nekem a Talkot, hátha jobban rákattanok.

Félelmetes.

Eddig is sejtettem, hogy a Google sokat tud rólam, de egészen hátborzongató látni a tizenötezer bejegyzést, ami az online életem három évének viszonylag pontosan lenyomata. Ezek az adatok utalhatnak a személyiségemre, a munkámra, az érdeklődésemre. Ha az iWiwnek, Facebooknak, vagy az MSN-nek lenne ilyen weboldala, azon valószínűleg hasonló adatokat találnánk.

Bátor és korrekt a Google, hogy a felhasználók kezébe adja a róluk készült adatokat, és megengedi, hogy az emberek megvédhessék a magánszférájukat és a személyes adataikat.

Advertisements

Responses

  1. Nekem ki van kapcsolva a Search History, szoval annak ellenere, hogy a webes feluleteket is hasznalom, semmi “sertot” nem tud rolam (legalabbis nem tesz kozze) a nagy testver.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: