Posted by: Kovács Péter | November 9, 2009

Megjelent az első iPhone-féreg

Forrás: ITcafé

A kártékony program valószínűleg egyelőre csak az ausztrál hálózatokon terjed.

A múlt hét elején egy holland hacker borzolta az iPhone-tulajdonosok idegeit, aki az úgynevezett jailbreakelt telefonokon keresett nyitott portokat, s ha talált ilyet, akkor szövegesen figyelmeztette a tulajdonost a sebezhetőségre, egyben öt euró ellenében felajánlotta segítségét. (A jailbreakelés annyit jelent, hogy egy eljárás segítségével futtathatóak lesznek az Apple által jóvá nem hagyott szoftverek is a készüléken, ám ez azzal jár, hogy megnyílik az iPhone SSH-portja, ahol egy ismert, alapértelmezett jelszó van beállítva. Bővebben a Buhera Blogon.)

Az F-Secure viszont tegnap jelezte, hogy egy ikee nevű hacker, ugyancsak a jailbreak következményeit kihasználva, elindította útjára a saját magáról elnevezett férget, mely az iPhone esetében az első ilyen típusú káros program. A PC World értesülései szerint Asley Townsnak hívják a 21 éves kísérletező kedvű, jelenleg munkanélküli programozót, aki múlt szerdán a holland példán felbuzdulva írta meg féreg kódját. Az ikee-val készült interjú szerint a srácot a „kíváncsiság” vezette, amikor Ausztráliában ráengedte a hálózatra szoftverét: tudni szerette volna, hány védtelen, alapértelmezett jelszóval ellátott készüléket talál. A féreg feltelepülve egyébként lecseréli a háttérképet Rick Astley fotójára, illetve „önvédelemből” lezárja az SSH-portot. (Bővebben a Buhera Blogon.)

Arról még nincsenek biztos információk, hogy a fertőzés kijutott-e Ausztráliából, de az érintett iPhone-tulajdonosok jól teszik, ha megváltoztatják a rootjelszót.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: